České exportní financování je netransparentní, ukazuje nová studie

zveřejněno 06.02.2018

Společná tisková zpráva organizací Centrum pro dopravu a energetiku a CEE Bankwatch Network

Úterý, 6. února 2018

Nová studie uvádí, že fungování České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) je v současné době vysoce netransparentní.[1] Doporučuje proto vytvoření seznamu nepodporovatelných investic, zveřejňování všech podpořených projektů, zohlednění rozvojových a klimatických politik a mnoho dalších opatření.

Studie porovnává exportní úvěrové agentury sedmi zemí střední a východní Evropy. Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), které dohromady tvoří české exportní financování, vyčnívají především počtem „ztroskotaných“ velkých projektů. Patří sem například stále nesplacená výstavba ruské elektrárny Poljarnaja nebo aktuální turecká elektrárna Yunus Emre (Adularya). Tyto projekty stojí státní kasu miliardy korun.

Obrat k zodpovědnějšímu přístupu nastal při odmítnutí financování problematické černohorské elektrárny Pljevlja II a zaměření pozornosti na menší a střední podniky.

Studie poukazuje především na to, že exportní financování nerespektuje národní zájmy v zahraničí nebo mezinárodní deklarace, ke kterým se země zavázala. Vytvoření „seznamu nepodporovaných investic“ nastaví základní pravidla pro to, které projekty nelze podporovat. Obvykle sem patří například výstavba infrastruktury spojená s fosilními palivy, obchod se zbraněmi nebo vývoz do zemí porušujících lidská práva. Mezi takové země patří mimo jiné Ázerbájdžán, kam plyne značná část podporovaného exportu z České republiky.

Činnost ČEB a EGAP by měla korespondovat s národní politikou. Stejně důležitým krokem je však i sdílení informací s veřejností, protože financování probíhá výhradně z veřejných zdrojů. Veřejnost má právo vědět jak je s penězi nakládáno a navíc může upozornit na rizika negativních dopadů. Seznam všech podporovaných projektů by proto měl být volně dostupný.

Studie přináší řadu dalších opatření, jak zlepšit jednotlivé procesy exportního financování. Navrhované změny jsou naprosto nezbytné, pokud se má Česká republika vyvarovat financování nežádoucích projektů, na které navíc až příliš často doplácí daňoví poplatníci. Pokud se tak nestane, bude to muset udělat vláda v rámci plánované reformy exportního financování.

Citace:

Dan Heuer, Centrum pro dopravu a energetiku: „Transparentnost je klíčová pro vyřešení problémů spojených s činností ČEB a EGAP. Odhalí podporu pro škodlivé projekty jako například pro fosilní paliva. Dále informuje veřejnost o tom, jak jsou investovány veřejné peníze a umožní jí podílet se na zjišťování potenciálních dopadů projektů. ČEB a EGAP proto musí zveřejnit seznam projektů, které financují.“

Kontakt:

Dan Heuer, Centrum pro dopravu a energetiku, 772 728 692, dan.heuer@ecn.cz

Poznámky:

[1] ECAs go to market: A critical review of transparency and sustainability at seven export credit agencies in Central and Eastern Europe, https://bankwatch.org/wp-content/uploads/2018/02/ECAs-go-to-market.pdf

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]