World Climate March 2021: Odstartoval týden pochodu za ochranu klimatu

zveřejněno 21.09.2021

POCHODUJEME ZA KLIMA VIRTUÁLNĚ!

U příležitosti klimatického summitu OSN COP26, který se letos koná v Glasgow, pořádá World Climate March virtuální akci, jejímž cílem je vyvinout tlak na vedoucí představitele, aby okamžitě jednali v otázce klimatické krize a nerovnosti. Toto desetiletí je rozhodující pro to, abychom zabránili katastrofálnímu nárůstu globální teploty a podpořili země, které jsou změnou klimatu zasaženy nejvíce. Máme obrovskou příležitost udělat, co je třeba - právě teď.
 
Podrobné infromace o tom, jak se zapojit, najdete na webu World Climate March.

Boj proti změně klimatu a nerovnosti je pro každého

Změna klimatu nemá hranice a týká se nás všech. Obzvláště bolestně dopadá na ty, kteří žijí v chudších zemích, které k ní také nejméně přispívají. Nejbohatší 1 % obyvatel produkuje dvakrát více emisí uhlíku než nejchudší polovina světové populace.

Extrémní počasí, sucho a stoupající hladina moří dnes vyhánějí lidi z jejich zdrojů obživy a domovů a zotavení z těchto katastrof je stále obtížnější. Nejvíce jsou postiženy ženy a dívky, protože sociální, politické a kulturní systémy umlčují jejich hlasy a brání jim v přístupu ke zdrojům, které potřebují.

Příští desetiletí je rozhodující pro to, abychom se vydali bezpečnější cestou

Dnešní cíle jsou daleko od toho, co je potřeba k udržení globálního oteplení pod 1,5 °C a zabránění nejhorším dopadům změny klimatu. Na konferenci COP26 se vedoucí představitelé musí zavázat k dosažení cíle 1,5 °C a ke spravedlivému podílu na opatřeních. Vlády po celém světě nyní přijímají důležitá rozhodnutí o tom, jak snížit emise. Potřebujeme vidět skutečné plány na rychlé a hluboké snížení emisí a rychlé zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie, které budou spravedlivě financovány.

Země, které historicky nejvíce přispěly ke klimatické krizi, musí splnit své sliby a zvýšit finanční podporu postiženým komunitám, aby se mohly přizpůsobit změně klimatu a řešit ztráty a škody, které již pociťují. Peníze musí jít na zajištění rovných práv žen a dívek.

Připojením ke Světovému pochodu za klima se můžete připojit k dalším komunitám a tvůrcům změn po celém světě a ukázat vedoucím představitelům, že chcete jednat v oblasti klimatické krize a nerovnosti.

Každý z nás může pomoci a vyvolat změnu ve prospěch lidí a naší planety.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]