Workshop: Cultivating Just Transition in Central and Eastern Europe

zveřejněno 18.05.2021

Poslechněte si zkušenosti klimatického hnutí ze střední a východní Evropy a inspirujte se úspěšnými projekty spravedlivé transformace.

18. a 19. května se připojte k těm, kteří usilují o budoucnost bez fosilních paliv, o spravedlivou společnost, ve které se na nikoho nezapomnělo. Akci pořádá Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) společně s CAN Europe.

Akce je zdarma a je navržena tak, aby rozšířila Vaše schopnosti, podpořila Vaše projekty a prospěla klimatickému hnutí jako takovému.

Jedná se o mezinárodní akci. Celý program bude probíhat v anglickém jazyce.

Jaké jsou cíle?

  • předat konkrétní zkušenosti se spravedlivou transformací v rámci střední a východní Evropy
  • zvyšovat kvalitu participace (zapojení veřejnosti) a vytvářet vize v procesu spravedlivé transformace
  • vytvořit prostor pro vzájemné učení

Program vychází z principů neformálního vzdělávání a staví na jednotlivých řečnících, kteří se podělí o své zkušenosti. Čekají Vás příběhy, workshopy, skupinové práce i prostor pro zpětnou vazbu. Vemte, prosím, v potaz, že je důležité zúčastnit se programu oba dva dny.

Podílejte se s námi na spravedlivé transformaci a přihlašte se na akci do 10. května zdehttps://bit.ly/registrationJT.

Další informace včetně programu naleznete v naší anglické sekci.

Se svými dotazy neváhejte kontaktovat Tomáše Jungwirtha (tomas.jungwirth@cde-org.cz)

 

Potvrzené řečníky/ce budeme průběžně aktualizovat. Účast již potvrdili/y:
 

Adina Vintan z Valea Jiuluji Society, Rumunsko

  • Adina Vintan je zakladatelkou organizace Valea Jiului Society a koalice nevládních organizací Valea Jiului Implicată. Spolu se svými kolegy/němi z dalších 19 nevládních organizací se velmi aktivně podílí na rozvoji údolí Jiu a místního odklonu od uhlí, včetně vývoje strategických dokumentů a budování místní komunity.
Tomáš Rákos z Participation Factory, Česká republika
  • Tomáš Rákos je odborníkem na participativní plánování a veřejnou angažovanost. Je pevně přesvědčen, že komunita, která vychází z hlubokého porozumění potřebám a preferencím všech, je ta, která bude neustále zvyšovat kvalitu života svých členů a bude produkovat nejúčinnější a nejudržitelnější řešení všech starých i nových výzev, kterým společně čelí. Participation Factory pomáhá městům, vládám, firmám i neziskovým organizacím správně navrhovat a implementovat participativní procesy.

Dagmar Schmidt z Lasutian Perspectives, Německo

  • Dagmar Schmidt je jednou ze zakladatelek think tanku Lasutian Perspectives, který se zaměřuje na přeměnu lužické těžební oblasti. Je jeho hnací silou, určuje jeho směr a aktivity.

Lenka Ilčíková a Filip Vilga z Priatelia Zeme, Slovensko

  • Lenka Ilčíková a Filip Vilga z organizace Priatelia Zeme, která je členem CEE Bankwatch Network, se věnují spravedlivé transformaci slovenského uhelného regionu Horní Nitra.

Elena Nikolovska z Eko-svest, Severní Makedonie

  • Elena Nikolovská je komunikační manažerka z Centra pro enviromentální výzkum a informace "Eko-svest". Elena má zkušenosti s prosazováním spravedlivé transformace do národní politiky, stejně tak jako se spoluprácí s místními komunitami.

Agata Kuźmińska z Green Future Institute, Polsko

  • Agata Kuźmińska je ředitelkou organizace Green Future Institute v polském Koninu, který leží na východě Velkopolského vojvodství. Procesu spravedlivé transformace v tomto regionu se věnuje již přes tři roky.

Rumyana Grozeva z Regional Economic Development Agency, Bulharsko

  • Rumyana Grozeva je ředitelkou Regional Economic Development Agency оf Stara Zagora, doktorka ekonomie. Má přes 20 let zkušeností v oblasti regionálního rozvoje a řízením projektů s financováním z EU, zaměřených na různé aspekty udržitelného regionálního rozvoje ve spolupráci s mezinárodními institucemi a organizacemi, vládními institucemi i malými a středními podniky. Od roku 2018 je projektovou manažerkou De Carb Project (Interreg EUROPE), který se zaměřuje na přechod k nízkouhlíkové ekonomice

 

Facilitátorkou události je Klára Berg.

 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]