Výsluhový příspěvek si zaslouží nejen zaměstnanci Sokolovské uhelné, ale všichni končící horníci a energetici

zveřejněno 16.11.2020

Vláda dnes po několika měsících odkladů a diskusí schválila speciální výsluhový příspěvek pro pracovníky a pracovnice z firmy Sokolovská uhelná, kteří přijdou kvůli útlumu těžby a spalování uhlí o práci. Podobný příspěvek vláda schválila už v roce 2016 pro zaměstnance povrchového velkolomu Československé armády, který ukončí těžbu v roce 2024, až narazí na platné těžební limity. V říjnu tohoto roku vláda obnovila příspěvek i pro zaměstnance společnosti OKD, která také plánuje konec těžby.

Lom Družba na Sokolovsku (c) Ben Skála – Wikimedia Commons
 
Hnutí DUHA, Centrum pro dopravu a energetiku a Greenpeace vítají rozšíření příjemců příspěvku. Lidé v Sokolovské uhelné, která plánuje opustit uhlí rychleji, než původně předpokládala, si takovou záchrannou síť zaslouží. Zástupci ekologických organizací zároveň prosazují, aby na příspěvek měli nárok všichni horníci z uhelných dolů a zaměstnanci z energetiky. Rychlé zavírání elektráren a velkolomů bude znamenat ztrátu pracovních míst na relativně malých územích, kde je již dnes nadprůměrná míra nezaměstnanosti a nižší životní úroveň než v ostatních regionech. Záchranná síť však nebude fungovat, pokud vláda zároveň nenastartuje investice do průmyslových odvětví s vysokou přidanou hodnotou, tvorbu nových pracovních míst a investice do vzdělávání a rekvalifikace bývalých zaměstnanců uhelného průmyslu.
Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, k tomu říká: 
“Rozhodnutí vlády vítáme. Sokolovská uhelná již na konci srpna uzavřela závod na zplyňování uhlí a elektrárna Vřesová přešla na zemní plyn, což znamená rušení stovek pracovních míst. Nařízení vlády o příspěvku se naštěstí vztahuje i na tyto lidi, ale to napínání bylo trochu zbytečné. Pro příště by si to vláda mohla odpustit a přijmout plošné nařízení, kterým dá podobnou jistotu všem horníků a energetikům, kteří budou odcházet kvůli útlumu těžby a spalování uhlí. Ale hlavně když rozběhne investice do nových průmyslových odvětví (například obnovitelných zdrojů), tak aby lidé v uhelných regionech získali nová pracovní místa.”
Zuzana Vondrová z Centra pro dopravu a energetiku, říká
“Krátkodobá a rychlá rozhodnutí spojená s koncem uhlí poukazují na to, že nám chybí koncepční dlouhodobý přístup k řešení energetické transformace. I k tomuto účelu byla zřízena Uhelná komise, která by měla dát jasný vzkaz obyvatelům uhelných krajů, jak je stát podpoří. Důsledky vyřazení uhlí je nutné řešit komplexně, proto je nyní nutné, aby vláda kromě alternativ energetických zdrojů hledala i příležitosti udržitelného rozvoje uhelných regionů.
Lukáš Hrábek z Greenpeace, říká:
“Zavedení výsluh pro zaměstnance Sokolovské uhelné je bezesporu dobrý krok, ale měl by být rozšířen na všechny pracovníky v uhelném průmyslu. Je to navíc jen jednorázové opatření, které sice hodně pomůže konkrétním lidem, ale samo o sobě nevyřeší výzvy spojené s útlumem uhlí. Následovat by tedy měla i dlouhodobější a systémová řešení na spravedlivou transformaci uhelných regionů. Na to by se teď měla vláda zaměřit.”
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]