Vláda nepřijala doporučení Uhelné komise. Část ministrů chce totiž konec uhlí v roce 2033

zveřejněno 01.02.2021
 
Společný tiskový komentář Hnutí DUHA, Greenpeace, Centra pro dopravu a energetiku 
a Zeleného kruhu
 
 
Vláda nepřijala doporučení Uhelné komise. Část ministrů chce totiž konec uhlí v roce 2033 
Proběhne meziresortní připomínkování
 
 
pondělí 1. února 2021
 
Vláda ČR neschválila termín konce spalování uhlí dle loňského usnesení Uhelné komise, která doporučila rok 2038. Dle informace, kterou poskytl vicepremiér Jan Hamáček Deníku N [1], se ministři a ministryně dohodli, že návrh komise musí nejdřív projít meziresortním připomínkovým řízením.
 
Část členů vlády se v předchozích dnech vyjádřila pro dřívější termín, tedy rok 2033. Mezi nimi byl i ministr životního prostředí Richard Brabec, ale také členové vlády za ČSSD, zejména ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr kultury Lubomír Zaorálek a vicepremiér Jan Hamáček, který avizoval podporu rychlejšího odklonu od uhlí od všech ministrů za ČSSD. Po co nejrychlejším konci těžby uhlí volal i ministr zdravotnictví Jan Blatný [2]. Na nedostatek podkladů pro schválení doporučení pak upozorňovala především ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.
 
Ekologické organizace od začátku kritizovaly samotné doporučení Uhelné komise [3], které bez řádných podkladů a s nesprávnými čísly narychlo protlačil ministr průmyslu Karel Havlíček. Hlavním problémem doporučení Uhelné komise je, že počítala s příliš nízkým odhadem ceny emisní povolenky. Je to ale právě stabilně rostoucí cena povolenek, která plány na dalších 17 let spalování uhlí nejspíše rozbije na kusy [4].
 
Rok 2033 je podle ekologických organizací, které po prosincovém hlasování Uhelnou komisi opustily [5], realističtější a zodpovědnější. Dává větší smysl z hlediska ochrany klimatu a zdraví lidí, energetické bezpečnosti i modernizace energetiky. Zásadní je i pro včasnou přípravu na spravedlivou transformaci uhelných regionů i pro zajištění náhrad pracovních míst a také čerpání EU fondů na tyto účely [6].
 
Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA a bývalý člen Uhelné komise, řekl:
“Vláda dala za pravdu ekologickým organizacím, když dnes nepřijala doporučení Uhelné komise, proti kterému jsem v komisi hlasoval já i kolega Jan Rovenský z Greenpeace. Usnesení bylo vytvořené narychlo a bez dostatečných podkladů. Termín konce uhlí 2038 je příliš pozdě a mimo realitu z hlediska ochrany klimatu i ekonomického výhledu uhlí. Chtěl bych poděkovat všem členům vlády, kteří žádají zkrácení alespoň na rok 2033. V rámci meziresortu je příležitost diskutovat o realistickém plánu na odklon od uhlí v příštích přibližně deseti letech a jak jej udělat sociálně spravedlivě k lidem, pracujícím v uhelném průmyslu.”
 
Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, říká:
“Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček prosadil v Uhelné komisi své stanovisko, aniž by byly řádně vypracovány podrobné podklady a splněny úkoly, které vláda Uhelné komisi zadala. Není divu, že toto usnesení hodili Havlíčkovi ostatní ministři a ministryně na hlavu. Vadilo jim také, že se nemohli k materiálu vyjádřit, proto teď půjde do řádného meziresortního připomínkování. Otázku, jestli má smysl prodlužovat předsmrtnou agónii uhelného průmyslu až do roku 2038, nebo zda je lepší naplánovat útlum uhlí v příštích deseti letech, tak zřejmě vláda rozsekne až za několik týdnů či dokonce měsíců.”
 
Daniel Vondrouš, ředitel Asociace ekologických organizací Zelený kruh řekl: 
“Uhelná komise nezvládla připravit vládě požadované podklady k rozhodování o konci uhlí. Znovu se potvrdilo, že rozhodnutí ekologických organizací odejít ze špatně vedené komise bylo správné.”
 
Kontakty:
Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Rovenský, Greenpeace ČR, 734 620 844, jan.rovensky@greenpeace.org
 
Poznámky pro editory a editorky:
[1]  https://denikn.cz/ Minuta N ve 14:16
 
 
 
[4] Podklady pro Uhelnou komisi počítaly s cenou emisní povolenky - která nejvíce ovlivňuje jestli má pro firmy smysl vyrábět energii z uhlí - 30 Eur v roce 2030. Ale již v současnosti je cena kolem 33 Eur a očekává se další růst. Renomovaná konzultační společnost Bloomberg New Energy Finance (BNEF) spočítala, že takové zvýšení evropského cíle pro emise zvedne cenu povolenky do roku 2024 na 45 EUR a do 2030 již na 80 EUR. V této situaci je dle propočtů BNEF ekonomicky optimální odstavit uhelné zdroje v České republice do roku 2030 a většinu již do roku 2025 [5]. 
 
 
 
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]