Vítáme vznik Nové zelené úsporám Light a její cílení na nízkopříjmové domácnosti

zveřejněno 14.11.2022

Ministerstvo životního prostředí představilo parametry Nové zelené úsporám Light. Program cílí na nízkopříjmové skupiny obyvatel se snahou finančně podpořit drobné úpravy vedoucí k úsporám energií. Jde například o výměnu oken či zateplení domů, a to až do výše 150 tisíc korun.

Je dobrou zprávou, že se MŽP rozhodlo zacílit pomoc na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Je však třeba zajistit, aby výše dotace byla skutečně až 100 % přímých realizačních výdajů, jak Ministerstvo uvedlo, a stala se tak opravdu dostupnou. Zároveň by stát neměl zapomenout na komplexní energetické renovace domů u nízkopříjmových skupin obyvatel. Na komplexní úpravy domů, které by přispěly ke snížení energetické náročnosti, zatím podpora vyčleněna není. 

Obrázek: Infografika Ministerstva životního prostředí. Nová zelená úsporám Light nabídne finanční pomoc na snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů až do výše 150 tisíc korun. Zdroj: MŽP

Příjem žádostí by měl odstartovat 9. ledna 2023. Program navazuje na populární Novou zelenou úsporám. Ta běží od roku 2014 a zejména v minulém roce zažila obrovský zájem ze strany žadatelů. Proto byla potřeba zajistit dodatečný zdroj financování. Nová zelená úsporám Light bude nově financována z Modernizačního fondu, kde byl vytvořen speciální podprogram HOUSEnerg. Celkově by mělo být k dispozici zhruba 55 mld. korun do roku 2030. V první vlně má být podle MŽP vyčleněno 1,5 miliardy, což odpovídá podpoře pro zhruba 10 tisíc domácností.

Současný program Nová zelená úsporám poskytuje dotace na pořízení fotovoltaiky, či tepelných čerpadel a dalších opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti domů. Nastavení programu však představuje překážku pro nízkopříjmové domácnosti. Žadatelé totiž musí často financovat větší část nákladů ze svého a dotace bývá proplacena až zpětně. Proto na tuto formu podpory nedosáhnou ti nejvíce ohroženi energetickou chudobou.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]