Současnost a budoucnost uhelného Severozápadu: Jak na spravedlivou transformaci?

zveřejněno 16.03.2022

Centrum pro dopravu a energetiku a Re-set: platforma pro sociálně-ekologickou transformaci Vás zvou na veřejnou debatu s názvem Současnost a budoucnost uhelného Severozápadu: Jak na spravedlivou transformaci?

Kdy: 16. 3. 2022 od 18 hodin

Kde: Veřejný sál Hraničář, Ústí nad Labem

Těžba a spalování uhlí umožnily rychlý ekonomický rozvoj a zajistily stálou práci tisícům lidí. To vše za cenu zdevastované krajiny a zhoršeného zdraví místních. Dnes se uhelné regiony potýkají s dalšími problémy, jako jsou nezaměstnanost, sociální vyloučení či odliv obyvatel.

Uhelný průmysl pomalu končí a nastává chvíle pro hledání nových cest. Jak posílit soběstačnost Ústeckého a Karlovarského kraje? V čem tkví jejich jedinečnost a jak ji využít? Jak podpořit místní obyvatele a zkvalitnit zdejší život? A jakou roli má v tomto procesu hrát stát, místní lidé a podnikatelská sféra?

Akci bude moderovat Zuzana Vondrová, odbornice na spravedlivou transformaci z Centra pro dopravu a energetiku. O příležitostech, které uhelným regionům nabízí tzv. spravedlivá transformace budou diskutovat:

František Nistor, spolek Aver Roma, věnuje se sociálnímu začleňování,
Tereza Dvořáková, Ženský spolek, občanská aktivistka a antropoložka,
Martina Johnová, Galerie Hraničář, věnuje se posílení místní kultury,
Vojtěch Franta, náměstek hejtmana Karlovarského kraje, věnuje se transformaci regionu.

Vstupné na akci je zdarma.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]