Report CAN Europe: Revoluce ve vytápění energií z obnovitelných zdrojů

zveřejněno 24.02.2023

Organizace CAN Europe představila novou zprávu o vytápění z obnovitelných zdrojů, v níž konstatuje, že neefektivní politiky EU a členských států nedokážou držet krok s poptávkou domácností a firem po snižování spotřeby energie, nepodporují snižování emisí ani nákladů na vytápění. Navzdory naléhavé potřebě odklonit se od fosilních paliv a zvýšit úspory energie stále existuje mnoho ekonomických i neekonomických překážek na straně poptávky i nabídky.

Dekarbonizace sektoru vytápění budov je zásadní pro dosažení cílů v oblasti klimatu

Na sektor vytápění se v souvislosti s dekarbonizací a klimatickými cíli poslední dobou upírá pozornost odborné veřejnosti i politiků. V březnu 2022, v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu, Mezinárodní energetická agentura IEA zmínila "urychlené zavádění tepelných čerpadel" jako součást svého desetibodového plánu na snížení závislosti na ruském plynu. V květnu téhož roku pak navrhla Evropská komise ve svém plánu REPowerEU zdvojnásobení míry instalace tepelných čerpadel v Evropě do roku 2030. Plán rovněž prostřednictvím sdělení EU Save Energy doporučuje stanovit rok 2029 jako datum ukončení prodeje kotlů na fosilní paliva a rok 2025 jako datum ukončení dotací na instalaci těchto technologií. Místo toho doporučuje přesměrovat tyto dotace na tepelná čerpadla.
 
Na národní úrovni si některé evropské země stanovují vlastní cíle v oblasti dekarbonizace vytápění. V praxi je však pokrok pomalý a brzdí jej řada překážek. Ekonomické i neekonomické překážky existují na straně poptávky (uživatelé), na straně nabídky (výrobci, instalatéři) a také na straně legislativy.
To všechno způsobuje, že přechod na vytápění z obnovitelných zdrojů (např. tepelná čerpadla, solární termální energie a sítě dálkového vytápění využívající obnovitelné zdroje energie) je složitý i pro ty nejmotivovanější občany, a celkový rozvoj je příliš pomalý. Pokud s tím něco neuděláme hrozí, že Evropská Unie nesplní své energetické  a klimatické cíle  a zůstaneme ještě dlouhá léta závislí na nespolehlivých a drahých fosilních palivech.
 

Dálkové vytápění jako specifikum zemí střední a východní Evropy

Zmiňovaný report od CAN Europe se věnuje i dálkovému vytápění, které je zejména v zemích střední a východní Evropy klíčovým pro maximalizaci potenciálu energetické účinnosti a urychlení dekarbonizace topných systémů.
 
Například v České Republice existují stovky různě velkých soustav dálkového vytápění a stejně jako ve zbytku Evropy, i u nás je velká většina stále závislá na fosilních palivech.
Je to částečně i proto, že dálkové vytápění vyžaduje více plánování, investic do infrastruktury a koordinace než individuální řešení, jako jsou tepelná čerpadla a solární panely.
 
Abychom maximálně využili příležitostí, které nám zvýšený zájem veřejnosti o energie z obnovitelných zdrojů dává, potřebuje EU a jednotlivé členské státy mnohem silnější závazky pro instalace systémů vytápění (a chlazení) z obnovitelných zdrojů, ale také hledání energetických úspor a zvyšování účinnosti budov.

Shrnutí těch nejdůležitějších doporučení naleznete také ve factsheetu zde.

STÁHNOUT REPORT V PDF

Celý report si můžete stáhnout kliknutím na "STÁHNOUT REPORT V PDF" výše nebo také na webu CAN Europe zde. Shrnutí těch nejdůležitějších doporučení naleznete také ve factsheetu zde.

1844 kB
pdf
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]