Problémy v Liberty Ostrava pokračují. Stát skrze EGAP jedná o splátkách půjčky

zveřejněno 27.10.2023

Státní pojišťovna EGAP se dál snaží vypořádat s problematickou zárukou za půjčku Liberty Ostrava. Za huť musela v září zaplatit 1,5 miliardy korun. Podle informací Hospodářských novin (článek zde) nyní poslala firma pojišťovně první splátku ve výši 150 milionů korun. Ani jedna strana však platbu nepotvrdila.

EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank, jehož jistinu nebyla firma schopná splácet. Problémy přitom firma měla ještě před tím, než jí pojišťovna EGAP záruku poskytla.

Jedná se o případ netransparentního chování exportní kreditní agentury, v tomto případě státní pojišťovny EGAP, na který v Centru pro dopravu a energetiku dlouhodobě upozorňujeme a který monitorujeme.

S pojišťovnou EGAP jsme v kontaktu již několik let a snažíme se docílit toho, aby transparentním způsobem zvěřejňovala informace o projektech, které podporuje z veřejných peněz. Naše dotazy ohledně záruky za huť Liberty Ostrava nicméně zůstávají dlouhodobě bez odezvy a EGAP se jakémukoliv zveřejnění informací brání. Právě záruka za ostravskou firmu přitom budí pochybnosti od počátku.

Jana Maussen s Dobroslavou Sehnalovou, které se v Centru pro dopravu tématem expertně zabývají, problematiku netransparentního fungování popsaly v sérii článků, které si můžete přečíst na Deníku referendum a v Lidových novinách pod následujícími odkazy:

Proč státní pojišťovna EGAP mlží o dvoumiliardové garanci pro Sanjeeva Guptu?
Kdo vydělává na covidových programech? Po dvou miliardách pro Liberty se slehla zem
Pochybná covidová pomoc. Kdo hlídá státní záruky velkým firmám?
Pochybné projekty z covidových peněz
 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]