Podpora fosilního plynu z evropských fondů musí skončit

zveřejněno 27.06.2022

Zítra, 28. června 2022 se sejde Rada pro životní prostředí, aby projednala revizi systému obchodování s emisemi (ETS), včetně budoucího podoby Modernizačního fondu. Evropský parlament ve svém stanovisku podpořil návrh Evropské komise, který počítá s vyloučením financování fosilních paliv prostřednictvím Modernizačního fondu. Nyní je řada na Radě, aby zaujala své stanovisko, které pak bude hájit v rámci trialogu.

Modernizační fond tak, jak je nastaven nyní, umožňuje financování projektů zahrnující fosilní paliva. To se týká i České republiky. Například program HEAT, který nabízí finanční prostředky na modernizaci rozvodů tepelné energie by měl primárně podporovat využívání OZE a nízkouhlíkových zdrojů. V praxi je ovšem financována zejména plynová infrastruktura. V roce 2021 získalo z tohoto programu finanční prostředky devět projektů: dva v prioritním sekci a sedm v neprioritní sekci. Na základě informací uvedených na webových stránkách Státního fondu životního prostředí se předpokládá, že z těchto sedmi projektů bude pět využívat při přechodu z uhlí plyn. Od roku 2022 budou navíc projekty, které jsou zaměřeny na přechod na zemní plyn s KVET předloženy jako prioritní. Dalších 150 milionů eur má tak směřovat na plynovou infrastrukturu.

Modernizační fond je klíčovým nástrojem zaměřeným na transformaci energetiky v členských zemích EU s nejnižšími příjmy včetně České republiky. Vzhledem k probíhající energetické krizi, kterou ještě zhoršila válka na Ukrajině, je potřeba zbavit se závislosti na dovozu fosilních paliv z Ruska ještě akutnější. Proto je naprosto nezbytné vyloučit investice do veškeré infrastruktury využívající fosilní paliva.

Více informací s podrobnostmi z okolních států se dočtete v článku Bankwatch network zde (dostupné pouze v aj).

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]