Nevládní organizace předají ministrovi smuteční věnec

zveřejněno 01.10.2015

Zástupci českých nevládních organizací předají v rámci smuteční slavnosti věnec za českou krajinu ministrovi průmyslu. Chtějí se tak symbolicky rozloučit s politickou zodpovědností české vlády, která uvažuje o překročení územních limitů těžby v severních Čechách.

Poslední rozloučení se bude konat v úterý 6. října od 10:00 před Ministerstvem průmyslu a obchodu (Na Františku 32, Praha 1).

Událost je vhodná pro vizuální média (photo-op).

Zatímco svět hledá cestu k dohodě o ochraně klimatu, vláda vážně uvažuje o překročení územních limitů těžby. Ty chrání nejen českou krajinu a obce, ale i skleníkové emise z uhlí, které je za nimi. Česká vláda se tak distancuje od sdílené odpovědnosti za stabilitu klimatického systému a chce podpořit rozhodnutí, které zhorší situaci klimatických uprchlíků a ohrožených zemí.

České nevládní organizace Centrum pro dopravu a energetiku, Greenepace a Hnutí DUHA proto pořádají smuteční slavnost, na níž chtějí vyjádřit zármutek nad ztrátou české krajiny a zodpovědnosti za světové klima.

Hnědé uhlí je potřeba ponechat v zemi nejen kvůli zdraví a prosperitě obyvatel České republiky, ale přeneseně i světa a zejména jeho nejchudších obyvatel. Česká republika a její reprezentace se musí přihlásit k zodpovědnosti za světové dění. To nejmenší, co může dělat, je nepálit fosilní paliva, která vláda odepsala už před čtvrt stoletím.

Kontakty:

Hugo Charvát, Centrum pro dopravu a energetiku, e-mail: hugo.charvat@ecn.cz, tel: 724120695

 
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]