Národní plán obnovy zezelenal. Nyní je třeba dotáhnout důležité reformy

zveřejněno 20.06.2023

Vláda v minulém týdnu schválila finální verzi aktualizovaného Národního plánu obnovy. Oproti té původní doznala zásadních změn. Česko si od Evropské unie bude půjčovat méně, než bylo původně v plánu. Půjčku si nakonec nevezme ani na projekty ropovodu TAL + a  plynovodu Stork 2. Plán tak značně zezelenal a má větší potenciál pomoci transformovat českou energetiku směrem k obnovitelným zdrojům a udržitelnosti.

Centrum pro dopravu a energetiku vítá vyřazení fosilních projektů, z Národního plánu obnovy. V současnosti je důležité, aby následovaly důležité reformy, na než jsou navázány evropské platby. Jde například o přijetí energetického zákona, tzv. LEX OZE II, který počítá s legislativním ukotvením komunitní energetiky. Přijetí této novely je klíčové, protože většímu rozvoji energetických komunit brání právě chybějící legislativní rámec.

V plánu také chybí skutečné reformy a investice v oblasti snižování spotřeby paliv v dopravě jako například zvýšení spotřební daně na fosilní paliva, nebo snížení daňového zatížení veřejné hromadné, cyklistické a železniční dopravy. Na druhou stranu je potřeba pochválit investice v oblasti energetické účinnosti, ať už se jedná o prostředky na spolufinancování Nové zelené úsporám a na renovace budov a snižování spotřeby energie ve veřejném sektoru. Počítá se také s posílením distribučních sítí a zřízením Elektroenergetického datového centra (EDC). 

Eva Mariničová, odbornice na evropské fondy z Centra pro dopravu a energetiku, řekla:
“Projekty TAL + a Stork 2 jsou velmi problematické z hlediska dopadu na klima a nutnosti snižovat emise skleníkových plynů. Jako takové by proto neměly být podporovány z veřejných evropských peněz. Vláda by se měla hlavně zaměřit na podporu důležitých reforem a přechodu na obnovitelné zdroje, které budou dostupné i nízkopříjmovým obyvatelům. Tím pomůže českým domácnostem z dlouhodobého hlediska i nyní v období energetické krize.”


Kontakt pro média:

Eva Mariničová, odbornice na evropské fondy, CDE, eva.marinicova@cde-org.cz, 605824393
Václava Marková, mediální koordinátorka, CDE, vaclava.markova@cde-org.cz, 720277049
 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]