Ministři EU definitivně schválili odložení dražby emisních povolenek

zveřejněno 16.12.2013

Centrum pro dopravu a energetiku vítá definitivní schválení odložení dražby emisních povolenek (tzv. back-loading). Došlo k němu na dnešní Radě ministrů EU pro zemědělství a rybolov.

Z dražeb emisních povolenek v rámci systému emisního obchodování (EU ETS) bude dočasně odebráno 900 milionů povolenek, které se mají vrátit na trh před rokem 2020.

Toto krátkodobé opatření nám však jen dává více času pro skutečné řešení problému, kterým má být strukturální reforma systému.

Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku komentuje:

„Schválení back-loadingu je důležitým krokem na cestě ke strukturální reformě EU ETS. Ta musí ještě před rokem 2020 z trhu odstranit přebytky povolenek, které činily ke konci roku 2012 téměř 2 miliardy. Jinak se dočkáme dalšího dramatického pádu ceny, jakmile se povolenky do dražby vrátí.“

„Každý další návrh nové klimatické politiky EU bude již předem podkopán, pokud nepřistoupíme ke strukturální reformě EU ETS.“

Návrh strukturální reformy EU ETS a klimaticko-energetického balíčku EU pro rok 2030 má Evropská komise zveřejnit v půlce ledna. Podle Centra pro dopravu a energetiku je nezbytné odstranit trvale z trhu nejméně 2,2 miliardy povolenek před rokem 2020 a zvýšit redukční faktor na nejméně 2,6 %. Příští klimaticko-energetický balíček musí obsahovat 3 závazné a ambiciózní cíle: nejméně 55 % pro emise skleníkových plynů, 45 % pro podíl obnovitelných zdrojů a 40 % pro energetické úspory do roku 2030.

KONTAKT:

Barbora Urbanová, Centrum pro dopravu a energetiku, barbora.urbanova@ecn.cz, +420 605 276 909

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]