LIFE TogetherFor1.5

zveřejněno 01.03.2023

Kdo jsme

Jsme čtrnáct nevládních organizací a pracujeme na tom, aby Evropa dosáhla bezpečného a stabilního klimatu pro současné i budoucí generace. V projektu proto monitorujeme, hodnotíme a prosazujeme systémová a účinná opatření, která budou spět k ochraně klimatu.
 
Nadcházející revize plánů Národních energeticko-klimatických plánů klíčovou příležitostí k tomu, abychom usilovali o ambicioznější řešení.

Co chceme

Věříme, že úsilí o zmírnění nebezpečných dopadů změny klimatu se týká nás všech a vlády evropských zemí mají zodpovědnost v nejbližších letech urychlit zavádění klimatických opatření v Evropě. V tomto roce předloží země Evropské unie své Národní energeticko-klimatické plány (NECP), které by měly do roku 2030 zásadním způsobem transformovat energetiku.
 
Evropská unie, jako bohatá ekonomika a významný historický producent emisí, může (a měla by) do roku 2030 dosáhnout snížení emisí alespoň o 65 % a do roku 2040 dosáhnout čistých nulových emisí.

 

Co děláme

Následující revize plánů NECP bude klíčovou příležitostí pro členské státy EU, aby usilovaly o ambicioznější řešení v oblasti ochrany klimatu. Projekt LIFE TogetherFor1.5 bude monitorovat, hodnotit a prosazovat systémová a účinná opatření, která povedou právě k ochraně klimatu a také ke sladění unijních klimatických opatření s cílem udržet růst průměrné globální teploty pod 1,5 °C, jak bylo stanoveno v Pařížské dohodě.
 
Soustředíme se na finalizaci a implementaci legislativního balíčku Fit for 55 a RePowerEU, revizi Národních energeticko-klimatických plánů (NECP) a revizi národních dlouhodobých strategií (LTS). Tyto politické rozhodovací procesy na evropské i národní úrovni představují významné příležitosti pro společenskou a hospodářskou transformaci a mohou výrazně urychlit přechod EU ke klimatické neutralitě.
 
Projektové období září 2022–září 2025.
 
Země a organizace zapojené do projektu:
  • Belgie: BBL, Bulharsko: Za Zemiata
  • Česká republika: Centrum pro dopravu a energetiku (CDE)
  • Chorvatsko: DOOR
  • Dánsko: 92-Gruppen
  • Estonsko: Estonský fond na ochranu přírody
  • Francie: RAC France
  • Německo: Germanwatch
  • Maďarsko: MTVSz
  • Polsko: Institut pro udržitelný rozvoj
  • Portugalsko: SEO/Birdlife

Všichni partneři projektu jsou členy celoevropské sítě nevládních organizací Climate Action Network Europe, jejíž sekretariát tento projekt koordinuje.

Disclaimer: Projekt je spolufinancován Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo agentury CINEA. Evropská unie ani orgán poskytující grant za ně nenesou zodpovědnost.

 

Základní informace a kontakty

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]