Klimatický fond schválil první projekty, míří na adaptace na změny klimatu v nejchudších regionech

zveřejněno 12.11.2015

Podpořené projekty se zaměřují zejména na ochranu obyvatel postižených změnu klimatu a zlepšení jejich prostředí. To se týká například zavedení systému včasného varování před povodněmi a dalšími extrémními jevy počasí v Bangladéši, řešení nedostatku pitné vody na Maledivách nebo obnova a výstavba infrastruktury v pobřežních regionech Bangladéše, včetně proticyklónových krytů. Další projekt by měl přinést solární elektřinu 15 miliónům obyvatel v oblastech bez připojení na energetické sítě ve Rwandě a Keni.

„Schválené projekty by měly pomoci nejchudším lidem planety, kteří jsou bezprostředně dotčeni změnou klimatu. To je jistě pozitivní. Na druhou stranu u schválených projektů není jasná řada věcí, například jak bude probíhat kontrola efektivního využití financí nebo do jaké míry budou do projektů zapojeni místní obyvatelé,“ říká Hugo Charvát z Centra pro dopravu a energetiku.

Jedním z podpořených projektů je i udržitelné hospodaření v mokřadech Datem del Marañón v Peru. Jeho cílem je snížit míru kácení a udržet místní podmáčené porosty v dnešním stavu, kdy fungují jako úložiště 3, 8 Mt oxidu uhličitého. Díky projektu by mělo být zachováno zhruba 140 hektarů zdejších lesů a místní obyvatelé by měli změnit své ekonomické návyky a živit se díky obchodu, který nebude poškozovat zdejší životní prostředí. Není ale jasné, jak budou místní obyvatelé moci ovlivnit budoucí obchodování a zda je vezmou za své. Největší podporu ze schválených projektů by měl dostat finanční systém na podporu energetické účinnosti v Jižní Americe. Systém „zelených dluhopisů“ za 217 milionů dolarů má ale od Klimatického fondu zatím jen přislíbené financování, které by měl dostat až v dalším kole rozhodování.

Klimatický fond by se ale měl více zaměřit na to, zda projekty skutečně přinášejí něco nového, zda skutečně přispívají ke změně ekonomiky směrem k nízkouhlíkové budoucnosti a jestli mají šanci skutečně uspět. U některých projektů není například jasné, jak budou místní obyvatelé zapojeni do jejich konečné podoby, u jiných je otázka, kdo bude odpovědný za monitoring projektů nebo jak budou nastavené finanční toky. A především, měl by skutečně začít investovat peníze v takovém objemu, který rozvojovým zemím pomůže.

Seznam schválených projektů s odkazy na plné texty návrhů:

Building Resilience of Wetlands in the Province of Datem del Marańón in Peru. Garant projektu Profanape, financování z GCF 6,2 milionu USD.

Scaling Up the Use of Modernized Climate Information and Early Warning Systems in Malawi Garant projektu UNDP, financování z GCF 12,3 milionu USD.

Increasing the Resilience of Ecosystems and Communities through the Restoration of the Productive Bases of Salinized Lands, in Senegal Garant projektu CSE, financování z GCF 7,6 milionu USD.

Climate Resilient Infrastructure Mainstreaming in Bangladesh Garant projektu KfW , financování z GCF 40 milionu USD.

Climate Resilient Infrastructure Mainstreaming in Bangladesh Garant projektu KfW , financování z GCF 40 milionu USD.

KawiSafi Ventures Fund in Eastern Africa Garant projektu Acumen, financování z GCF 25 milionu USD.

Energy Efficiency Green Bond in Latin America and the Caribbean Garant projektu IDB, financování z GCF 217 milionu USD. Přislíbena podpora v příštím kole rozhodování ve výši 195 milionů USD.

Energy Efficiency Green Bond in Latin America and the Caribbean Garant projektu IDB, financování z GCF 217 milionu USD.

Supporting Vulnerable Communities to Manage Climate Change Induced Water Shortages, in Maldives Garant projektu UNDP, financování z GCF 23,6 milionu USD.

Urban Water Supply and Wastewater Management in Fiji Garant projektu ADB, financování z GCF 31 milionu.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]