Evropští ministři nadělují k Vánocům uhlí

zveřejněno 19.12.2017

Společná tisková zpráva Greenpeace ČR, Hnutí DUHA a CDE

19. prosince, 2017

Rada EU pro energetiku schválila v noci na dnešek pozici k Zimnímu balíčku (1), který má řešit energetiku v EU mezi lety 2020 a 2030. Výsledný kompromis vzbuzuje velké rozpaky. Rada totiž posvětila dotace pro uhelné elektrárny, zhoršení podpory pro občanskou energetiku a slabý Evropský cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie.

Rada podpořila kontroverzní dotace pro uhelné elektrárny prostřednictvím kapacitních plateb (2), a to i pro ty nejšpinavější elektrárny. Zároveň schválené znění neukládá povinnost členským státům ospravedlnit platby elektrárnám, které jsou vypnuté a žádnou elektřinu nevyrábějí. Pravidlo navržené Komisí, že by elektrárny nesměly dostávat pro roce 2025 podpůrné platby, pokud emitují více než 550g CO2 na jednu vyrobenou kilowatthodinu, bylo také vymazáno.    

Zároveň Rada oslabila návrh Komise, který měl podporovat domácnosti, města a obce a energetické komunity vyrábět vlastní energii z obnovitelných zdrojů energie. Z textu zmizelo i ustanovení o  právu domácností na férovou cenu za vyrobenou elektřinu.

Rada zcela ignorovala vůli Evropského parlamentu, který navrhoval zvýšit evropský cíl pro OZE na 35 % do roku 2030. Přijatý cíl 27 % do roku 2030 naprosto neodpovídá evropským závazkům vyplývajícím z Pařížské klimatické dohody (3). Celoevropský  cíl podílu OZE pouhých  27%, proti jehož zvýšení bylo i Česko, znamená pro českou energetiku  dosáhnout do roku 2030 pouhého 18% podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů (4). V současnosti máme 15 %.  

Rada dnešní předběžné znění energetického balíčku bude finálně schvalovat koncem února. Evropský parlament svou pozici k balíčku schválí na konci března. Pak začne tzv. trialog - jednání mezi Komisí, Radou a Evropským parlamentem o konečné podobě celého balíčku.  

Jan Freidinger z Greenpeace k tomu řekl: “Jednání Rady bohužel ukázalo, že realita 21. století ještě nepronikla do řady ministerských kanceláří. Uhelná a jaderná lobby má větší slovo, než slova tisíců vědců, kteří upozorňují na devastující dopady změny klimatu.”   

Karel Polanecký z Hnutí DUHA: “Zástupce členských států, jako je Německo, Francie nebo skandinávské země nelze podezírat z toho, že by si nepřály rozvoj obnovitelných zdrojů, který je základní prioritou jejich energetických strategií. Spíše se jim nechce plnit jiné cíle, než ty, které si stanoví samy. Nízký cíl, který bude naplněn bez dalších aktivních kroků, ovšem znamená slabou motivaci ke změně v případě členských států s vysokou spotřebou fosilních paliv. Věřím, že návrh Evropského parlamentu zvýšit cíl pro podíl OZE na 35 % se během dalších vyjednávání podaří prosadit. Pak by i země jako Česká republika nebo Polsko musely pohnout kostrou.”

Kontakty: 
Jan Freidinger,Greenpeace ČR, 734620843, jan.freidinger@greenpeace.org
Karel Polanecký, Hnutí DUHA, 775778202, karel.polanecky@hnutiduha.cz
Barbora Urbanová, CDE, 605 276 909,  barbora.urbanova@ecn.cz

Poznámky pro editory:

1) Zimní balíček je sada legislativních opatření, které mají proměnit evropskou energetiku. Deklarovaný cílem balíčku je napomoci Evropě dosáhnout svých závazků z Pařížské klimatické konference, ale také snížit cenu za elektřinu pro domácnosti, zapojit obnovitelné zdroje energie do trhu s elektřinou a omezit využívání neudržitelných bioenergetických surovin. Více zde.

2) Kapacitní mechanismy pro trh s elektřinou - briefing Evropského parlamentu

3) Viz zde: https://newclimateinstitute.files.wordpress.com/2015/10/cobenefits-of-indcs-october-2015.pdf.

4) National benchmarks for a more ambitious EU 2030 RES target. Červen 2017. Dostupné zde.

 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]