Evropský parlament čeká důležité hlasování o klimatických opatřeních, jež mají zajistit snížení emisí EU o 55 %

zveřejněno 03.06.2022

Praha - Europoslanci a europoslankyně budou 7. června hlasovat o několika stežejních částech připravované klimaticko-energetické legislativy z balíku Fit for 55. Hlasování může ovlivnit další podobu projednávaných opatření. Název Fit for 55 odkazuje k aktuálnímu eurounijnímu cíli snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % (oproti roku 1990). Nevládní organizace sdružené v mezinárodní platformě Climate Action Network Europe (CAN-E) v této souvislosti opakovaně upozorňují, že aktuální cíl EU není v souladu s cílem Pařížské dohody. Vyzývají proto Evropský parlament, aby během hlasování přijal projednávaná opatření v co nejsilnější možné podobě. [1]

Předmětem hlasování budou mj. úpravy systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) či návrh rozšíření tohoto systému nově o sektory dopravy a budov (ETS2). V souvislosti s rozšířením by mohl vzniknout také tzv. sociální klimatický fond, který by sloužil k přímé finanční podpoře domácností. Dále se bude hlasovat o tzv. Nařízení o sdílení úsilí (ESR), které stanoví národní emisní cíle v sektorech mimo EU ETS, a o nařízení, které se týká využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF). První návrhy těchto legislativních opatření předložila Evropská komise v červenci 2021.

Po hlasování v Evropském parlamentu budou legislativní návrhy ještě předmětem vyjednávání mezi členskými státy EU. Od července povede tato vyjednávání Česká republika, která se na druhou polovinu roku 2022 ujímá předsednictví Rady Evropské unie.

Jitka Martínková z Klimatická koalice říká:
“Aktuálně projednávaná evropská klimatická legislativa Fit for 55 je stěžejním nástrojem Evropské unie pro řešení klimatické krize. Je proto důležité, aby byla přijata v co nejsilnější podobě, a zároveň s dostatečnými zárukami pro ekonomicky zranitelné vrstvy společnosti.”

Štěpán Vizi z Centra pro dopravu a energetiku říká:
“Před dvěma lety se Evropský parlament vyslovil pro ambiciózní cíl snížení emisí do roku 2030 o 60 %. Nyní má šanci schválit řadu klíčových návrhů, které Evropě pomohou zbavit se co nejrychleji závislosti na fosilních palivech a přejít na čistou energetiku. Například rozdávání bezplatných emisních povolenek ale zatím takovou transformaci brzdí a europoslanci by proto měli podpořit jejich co nejrychlejší konec.”

Kontakty:

Jitka Martínková, Klimatická koalice, jitka.martinkova@klimatickakoalice.cz
Štěpán Vizi, Centrum pro dopravu a energetiku, stepan.vizi@cde-org.cz

Poznámky pro editor(k)y:

[1] Zdroj: https://caneurope.org/content/uploads/2022/06/WALK-THE-TALK-briefing.pdf

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]