Evropská rada brzdí obnovitelné zdroje. Zajistěte energetickou nezávislost, píšou Síkelovi ekologické organizace

zveřejněno 13.10.2022
Společná tisková zpráva Greenpeace ČR, Hnutí DUHA a Centra pro dopravu a energetiku
 
čtvrtek 13. října 2022
 
Ekologické organizace Greenpeace, Hnutí DUHA a Centrum pro dopravu a energetiku žádají v dopise ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, aby pomohl nasměrovat Evropu k ambiciózním cílům v úsporách energie a obnovitelných zdrojích. Rada pro energetiku je poslední z tria vrcholných orgánů EU, který zatím nepodpořil rychlejší snižování závislosti na fosilních palivech.
 
České předsednictví vede debatu o nastavení cílů pro snižování spotřeby energie a podílu výroby z obnovitelných zdrojů. V reakci na napadení Ukrajiny Ruskem navrhla Evropská komise jejich navýšení. Cíle na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu na 45 % a snížení spotřeby energie o 13 % v roce 2030 schválil také Evropský parlament. Podle zpráv z probíhajících jednání jsou to právě ministři průmyslu a energetiky zastupující členské státy v Radě pro energetiku, kdo brání přijetí vyššího cíle. 
 
Podle signatářů dopisu je nutné proměnit evropskou energetiku ještě rychleji, pokud má Evropská unie zajistit bezpečné dodávky dostupné energie, stát se klimaticky neutrální do roku 2050 a snížit příspěvek ke změně klimatu, jak se zavázala v Pařížské dohodě. Ekologické organizace požadují navýšit podíl obnovitelných zdrojů v roce 2030 na 50 % a úsporu energie na 20 %.
 
Vyšší cíle musí být zároveň spojeny s opatřeními, která zpřístupní výhody úspor energie a obnovitelných zdrojům všem. Organizace proto v kampani Energie lidem prosazují kroky, na pomoc zranitelným domácnostem, jako jsou vyšší dotace na zateplení domů, sdílení energie v komunitní energetice nebo energeticky úsporné sociální bydlení. Samy přitom nabízejí rady i praktickou pomoc lidem.
 
Miriam Macurová, koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace ČR, řekla:
“Dnes je jasné, že příčinou energetické krize je dlouhodobé spoléhání se Evropy na dovoz fosilních paliv. Proto současnou situaci z dlouhodobého hlediska nevyřešíme výměnou jednoho zdroje s plynem za druhý, ale jenom masivním budováním obnovitelných zdrojů a podporou energetických úspor. Ministr Síkela by měl jako předseda energetické rady využít příležitost vést diskuzi směrem ke zvýšení evropských ambicí v projednávaných cílech pro energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie, a tím pomoci snížit naši závislost na dovozech fosilních paliv z problematických států a posílit evropskou energetickou bezpečnost.”
Ondřej Pašek, odborník na energetiku Hnutí DUHA, uvedl: 
“Ministr Síkela v rámci předsednictví věnoval pozornost hlavně cenám energie a dodávkám plynu. Vést Evropu ale znamená kromě hašení akutních problémů také nastavovat dlouhodobou vizi. Češi dokázali za jediný rok snížit spotřebu plynu o 13 %, teď je na čase, abychom také v Evropě ukázali, že nechceme být brzdou rozvoje obnovitelných zdrojů a úspor.”
Veronika Murzynová z Centra pro dopravu a energetiku řekla:
“Cena plynu již nikdy nebude tak nízká jako před energetickou krizí. Je pochopitelně nutné zajistit dostatek energií pro letošní zimu a ochránit spotřebitele před vysokými cenami. Jediným dlouhodobým řešením však je zbavit se závislosti na plynu, a to nejen na tom ruském. Ministři energetiky EU se zřejmě chystají udělat pravý opak. Neochotou přijmout vyšší cíle pro podíl obnovitelných zdrojů pouze prodlužují naší závislost na drahých fosilních palivech.“
 
Kontakty:
 
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]