EU má shodu na zastropování zisků energetických firem. Ochranu před neúnosnými cenami musí nyní dotáhnout vlády

zveřejněno 30.09.2022

Evropští energetičtí ministři a ministryně dnes schválili plán Evropské komise na zastropování zisků energetických firem ve znění, které v minulých dnech uniklo do médií. Evropská komise navrhla pro elektřinu z obnovitelných zdrojů, jádra a hnědého uhlí zastropovat cenu pro výrobce na 180 eur za MWh, vše nad tuto část mají získávat členské státy na pomoc lidem. Vedle toho by fosilní korporace odevzdávaly tzv. “solidární příspěvek” z nadměrných zisků z obchodování s černým uhlím, plynem a ropou - ten by měl činit minimálně 33 % ze zisku vyššího než 120 % průměrného zisku za uplynulé čtyři roky.

Ekologické organizace vítají, že se ministři a ministryně shodli na společném řešení a že se odhodlali k redistribuci nezasloužených zisků energetických firem. Přesto některé aspekty považují za nedostatečné či nedořešené. Například příspěvek ve výši 33 % je podle ekologických organizací malý a fosilní byznys by měl odevzdat veškeré zisky vyšší než 10 % loňského zisku. Zároveň je nyní v textu možnost začít vybírat zisky korporací až od roku 2023, přestože do rekordních výšek se šplhají již letos. Současný návrh navíc není zcela chráněný před pokusy ho obejít. Vlády národních států by se tedy nyní měly zaměřit na to, aby výběr peněz od energetických firem byl co nejdůkladnější a aby se mu nedalo vyhnout.

Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace, říká:
“Je třeba ocenit, že na evropské úrovni se podařilo nalézt shodu na balíčku, který by měl přinést finanční prostředky na opatření a kompenzace na národní úrovni. Na české vládě však zůstává, aby dohlédla na to, že energetické společnosti a jejich mimořádné zisky budou zdaněné dostatečným způsobem. U solidárního příspěvku tak může jít nad rámec uvedeného minima 33 % a vybírat ho může začít už od letošního roku a ne až od toho následujícího. Důležité je také to, aby se zastropování pro výrobce ve výši 180 eur za MWh na národní úrovni neobcházelo, například tím, že energetická firma elektřinu levně přeprodá svému vlastnímu obchodníkovi, který pak realizuje vysoký zisk namísto ní. To vše by mělo zajistit nejen prostředky na českou vládou schválené zastropování koncových cen pro spotřebitele, ale i na další podporu obnovitelných zdrojů a zateplování.”


Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká:
“Je dobře, že má EU shodu na zastropování zisků energetických firem i když v případě firem vydělávajících na fosilních palivech je příspěvek na řešení energetické krize stále příliš malý. Teď je důležité, aby jednotlivé státy efektivně využily nabízené peníze z odebraných zisků. Zastropování připravované českou vládou pouze zabrání extrémním cenám, ale ne vysokým, které budou pro část společnosti stále nezvladatelné. Proto jsou je nutné zavést i sociální slevu pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Ale stejně tak je nutné okamžitě rozjet prevenci, tedy zpřístupnit dotace na zateplování domů a fotovoltaické panely i pro nízkopříjmové, odstranit bariéry pro rozvoj komunitní energetiky a udělat ze snižování závislosti na fosilních palivech hlavní cíl energetické koncepce státu.”


Zuzana Vondrová, expertka na spravedlivou transformaci, Centrum pro dopravu a energetiku:
“Omezit mimořádné zisky energetických firem, které mají nyní enormní výnosy v souvislosti s válkou na Ukrajině, je jistě krok správným směrem. Pokud však chceme usilovat o principy spravedlivé transformace, musíme dlouhodobě řešit příčiny a ne jen kompenzovat následky. Energetické chudobě musíme bránit adresnou a promyšlenou podporou zranitelných domácností a nezavírat si cestu k čisté decentralizované energetice.”

Sociální a ekologické organizace tento týden spustily iniciativu Energie lidem!, v rámci které nejen prosazují systémová řešení energetické chudoby a dostupnosti energeticky efektivního bydlení, ale také pomáhají lidem s úsporami energií či získáváním kompenzací vysokých cen od státu. Budou také mobilizovat dobrovolníky a dobrovolnice a organizovat svépomocné skupiny, které budou ve svém sousedství dělat úpravy na domech tak, aby unikalo méně tepla a snižovala se spotřeba, například izolováním starých oken nebo půdních prostor. Pro informování veřejnosti o možnostech rychlých úspor a kompenzací neúnosných účtů u ohrožených domácností slouží také webová stránka https://energielidem.cz/

Součástí kampaně jsou Platforma pro sociální bydlení, Za bydlení, Hnutí DUHA, Re-set, Greenpeace ČR, Centrum pro dopravu a energetiku, Limity jsme my a Fridays for Future.


Kontakty:

Jaroslav Bican, Greenpeace ČR, jaroslav.bican@greenpeace.org, 773 721 237
Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz,  723 559 495
Zuzana Vondrová, CDE, zuzana.vondrova@cde-org.cz, 732 614 583
Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, lukas.hrabek@greenpeace.org,  603 443 140

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]