EU Cash Awards: Berou plánované investice z evropských fondů ohled na klima? Neziskové organizace upozorňují na dobré i špatné záměry

zveřejněno 30.03.2021

Praha/Brusel, 30. 4. 2021 – Evropská unie připravila rekordní balík peněz, který mohou členské státy využít ke svému rozvoji. V současné době státy připravují národní plány, ve kterých Evropské komisi představí, jak chtějí s penězi naložit. Kampaň EU Cash Awards identifikuje jak přínosné, tak škodlivé investiční záměry a praktiky z hlediska klimatu a životního prostředí.

Balíček obnovy EU v kombinaci s evropským rozpočtem na období 2021–2027 činí 1,8 bilionů EUR. Jedná se o největší finanční balík v historii EU. Jeho cílem je stimulovat hospodářství během probíhající pandemie. Zároveň by měla finanční podpora směřovat k naplnění cílů Zelené dohody EU a řešení klimatické krize. Evropská společnost a ekonomika by se díky těmto penězům měla stát udržitelnější a odolnější.

Kampaň EU Cash Awards, kterou dnes zahájila Climate Action Network (CAN) Europe, se zaměřuje na to, jak chtějí vybrané státy využít dostupné financování prostřednictvím celé řady plánů. Ty musí vypracovat, aby získaly přístup k financování EU. Na základě připravovaných plánů, které vlády zveřejnily, případně na veřejnost unikly, kampaň rozděluje opatření do tří kategorií na dobré, špatné a ohavné investiční záměry a praktiky.

Cílem kampaně EU Cash Awards je povzbudit členské státy, regiony a Evropskou komisi, aby podnikly rozhodné kroky k dokončení výdajových plánů tím, že vyloučí všechna opatření škodlivá pro klima a životní prostředí. Plány by naopak měly přispívat k řešení klimatické a environmentální krize. Kampaň vyvrcholí 29. dubna, kdy dojde ke slavnostnímu vyhlášení výsledků. Dobrá, špatná a nejhorší plánovaná opatření bude vybírat veřejnost v online hlasování.

Mezi “dobré praktiky”, které jasně přispívají k přechodu na udržitelnější ekonomiku, nominovalo Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) za Českou republiku projekt “Každý má odpovědnost, každý má mít podíl - 1 kW OZE/občana”. Jde o projekt Místní akční skupiny (MAS) Opavsko.

Jana Maussen z CDE říká: “Rádi bychom podpořili dobrou investici, která vznikla mobilizací lidí odspodu. Místní akční skupiny dokázaly během jednoho měsíce přijít s nápadem a připravit předregistraci projektu za 40 miliard korun, který má za cíl zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie tak, aby připadal 1 kW OZE na občana.”

Kampaň odhaluje více „špatných“ a „ohavných“ opatření. Kategorie “špatných praktik” spojuje prvky greenwashingu nebo částečně dobrých opatření, které nevyužívají příležitost ke skutečné změně. Mezi ně patří: promarněné příležitosti pro investice do nízkouhlíkové dopravy v Česku, Francii, Německu, Polsku, Portugalsku, Slovinsku a vlámském belgickém regionu a nedostatek investic do obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti - navzdory obrovskému potenciálu - v Německu, Francii, Bulharsku, České republice a Lotyšsku. Sekce „ohavných praktik“ zahrnuje výdajová opatření zaměřená na podporu využívání fosilních paliv, ať už jde o ropu, uhlí nebo plyn.


-------------------------
Kontakt pro média:

Jana Maussen, projektová manažerka CDE, jana.maussen@cde-org.cz
Václava Marková, mediální koordinátorka CDE, vaclava.markova@cde-org.cz
 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]