Emise klesly, ale krize na trhu s povolenkami trvá

zveřejněno 02.04.2013

České podniky zahrnuté do emisního obchodování vypustily v roce 2012 o 6,6 % emisí skleníkových plynů méně než v roce předcházejícím. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat evropského registru emisního obchodování (EU ETS). (1)

Stejně jako v uplynulých letech měly v roce 2012 české podniky zdarma k dispozici výrazně více povolenek, než kolik potřebovaly k pokrytí svých emisí: podle dostupných údajů je celkový přebytek přes 17 milionů povolenek. Králem povolenkového byznysu v ČR je firma ČEZ, která má po pěti letech právě uzavřeného druhého kola EU ETS na svém kontě 13,5 milionů přebytečných povolenek. Za období 2008 až 2012 mají čeští znečišťovatelé téměř 60 milionů povolenek navíc. Jejich současná tržní hodnota se pohybuje kolem 6,8 miliardy Kč. (2)

Podobný pokles emisí jako v ČR nastal také v dalších státech EU (nejvíce ve Finsku – téměř o 16 %), průměrný pokles v sektorech spadajících do systému emisního obchodování je 1,4 % oproti roku 2011. Snížení emisí způsobil však spíše útlum výroby, než ekologická opatření. Cena povolenek na trhu je kvůli významnému převisu nabídky nad poptávkou rekordně nízká a nemotivuje podniky ke snižování znečištění.

Za problémy ETS mohou jak chybná politická rozhodnutí v minulosti, tak vliv ekonomické krize a neexistence účinného mechanismu v rámci ETS, který by na podobné jevy uměl reagovat.

Barbora Hanžlová z Centra pro doprava a energetiku řekla: „Klíčové opatření ke snížení emisí v EU, obchodování s povolenkami, je v krizi. Nabídka emisních povolenek dlouhodobě převyšuje poptávku, cena padá hluboko pod motivační hranici, ale vláda a europoslanci zatím váhají nad navrženým řešením. Kromě rychlé intervence, odebrání části povolenek z přesyceného systému, je třeba přijmout také zásadní změny, které zajistí, že ETS bude dělat to, co má – podporovat rozvoj inovací a čistější ekonomiky.“

Kontakty:

Barbora Hanžlová, barbora.hanzlova@ecn.cz, 605 276 909

Poznámky:

(1) European Union Transaction Log, http://ec.europa.eu/environment/ets/allocationCompliance.do?languageCode=en®istryCode=-1&periodCode=2&search=Search

(2) Při současné ceně povolenek 4,40 EUR a kurzu 1 EUR=25,9 CZK.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]