České podniky mají navíc 12,2 miliony povolenek za téměř 4 miliardy Kč

zveřejněno 02.04.2012

České podniky zahrnuté do emisního obchodování vypustily v roce 2011 o 1,85 % emisí skleníkových plynů méně než v roce předcházejícím. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat evropského registru emisního obchodování (EU ETS).(1)

Stejně jako v uplynulých letech měly české podniky zdarma k dispozici výrazně více povolenek, než kolik potřebovaly k pokrytí svých emisí: celkový přebytek je 12,2 milióny povolenek v hodnotě téměř 4 miliardy korun.(2)

Nepotřebné a státem zdarma rozdané povolenky jsou nezaslouženým ziskem firem. Jejich přebytečné množství navíc vede k poklesu ceny povolenek a k nefunkčnosti celého systému emisního obchodování. CDE shrnulo argumenty, proč je třeba v následujícím kole EU ETS snížit množství povolenek o 1,4 miliardy. (3)

Barbora Hanžlová z Centra pro dopravu a energetiku komentuje: „Právě z důvodu, aby k nezaslouženým ziskům firem nedocházelo, měly být povolenky od roku 2013 prodávány v aukcích. Česká vláda se však paradoxně rozhodla dávat ČEZu a dalším elektrárenským firmám stědré příděly povolenek i nadále. V době škrtů tím připraví státní rozpočet o 47,5 miliardy korun.”

Tabulka s údaji za všech 27 zemí EU je k dispozici zde.

 

 

ZDROJE

1. Carbon data Market. www.carbondatamarket.com

2. Při průměrné ceně povolenky za rok 2011 325,79 Kč/t CO2. Podle: ERÚ, Průměrná cena emisní povolenky, http://www.ote-cr.cz/povolenky/files/novinky/prumerna_cena_EUA_2011.pdf

3. CDE. Proč je třeba ve třetím kole EU ETS odebrat 1,4 mld povolenek. https://cde.ecn.cz/files/cde_proc-je-treba-ve-tretim-kole-ets-snizit-mnozstvi-povolenek.pdf

KONTAKTY:

Barbora Hanžlová, Centrum pro dopravu a energetiku, barbora.hanzlova@ecn.cz, 274 822 150

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]