Briefing: Stav příprav Územních plánů spravedlivé transformace ve státech střední a východní Evropy

zveřejněno 14.10.2020
Anglická verze briefingu je ke stažení zde. Český překlad briefingu si můžete přečíst na webu www.jut-transition.info.
 
Členské organizace CEE Bankwatch Network v sedmi zemích střední a východní Evropy se rozhodli sepsat aktuální informace o tom, v jaké části procesu příprav územních plánů spravedlivé transformace se právě nachází.Návrh na zřízení Fondu spravedlivé transformace, jehož současná hodnota je 17,5 miliard EUR, se blíží oficiálnímu přijetí a bude projednán v trialozích ke konci roku. Zatímco jednání v Bruselu probíhají, byly členské země vyzvány, aby navrhly tzv. Územní plány spravedlivé transformace (dále ÚPST). Jejich vypracování je podmínkou pro čerpání peněz ze zmíněného fondu, přičemž EU chce, aby byly vypracovány ve spolupráci s občany v daných uhelných regionech, kterých se odklon od uhlí nejvíce dotkne.
 
Evropská komise v květnu letošního roku oznámila, že vybrala 18 zemí, které obdrží technickou pomoc pro přípravu jejich ÚPST a že tato podpora bude poskytnuta do konce roku 2020. O pět měsíců později se však nacházíme v situaci, kdy v ani jedné zemi zatím nebyl vybrán žádný oficiální konzultant, a tak tedy proces poskytnutí technické podpory, jehož trvání se očekává nejméně 6 měsíců, dosud ani nezačal.
 
Zatímco některé národní vlády, a dokonce i někteří aktéři na regionální a místní úrovni, začali plánovat, zdá se, že v případě mnoha zúčastněných stran jsou tyto procesy dosud chaotické a nejasné. Mnoho regionálních aktérů, včetně občanské společnosti a dokonce i obcí, se obává, že je jejich vlády z přípravy ÚPST úplně vynechají.
 
Proto se členské organizace CEE Bankwatch ze sedmi zemí střední a východní Evropy rozhodly sepsat aktuální informace o tom, kde se v procesu přípravy svých ÚPST právě nacházejí.
Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]