Avízo: V pátek začínají finální jednání o tom, jak bude vypadat nový systém obchodování s emisemi i Sociální klimatický fond. Z jeho podpory je nutné vyřadit fosilní paliva

zveřejněno 14.12.2022

Společné tiskové avízo Centra pro dopravu a energetiku, Greenpeace ČR a Hnutí DUHA

 

Evropskou unii čeká v pátek a sobotu pod taktovkou českého předsednictví závěrečné kolo vyjednávání o budoucí podobě evropského trhu s emisními povolenkami. Ten se dosud týkal zpoplatnění uhlíku především v oblastech energetiky a průmyslu. V rámci balíčku Fit for 55 se má tento systém rozšířit i na sektory dopravy a budov. Během závěrečného trialogu se bude projednávat také Sociální klimatický fond, který má sloužit k přímé podpoře domácností. Mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a členskými státy ale zatím nepanuje shoda na tom, kdy by měl být Fond spuštěn a za jakých podmínek.


Evropské ekologické organizace dnes vyzvaly vyjednavače, aby vyloučili možnost financovat ze Sociálního klimatického fondu fosilní paliva. Podle prohlášení, ke kterému se připojilo 36 evropských organizací, včetně Centra pro dopravu a energetiku, jinak hrozí, že nezbyde dostatek peněz na investice do renovací a přechodu na čisté způsoby vytápění pro nízkopříjmové domácnosti. Dovolit by si je tak mohly pouze lidé s vyššími příjmy. Sociální klimatický fond by měl zahrnovat cílenou podporu především pro nízkopříjmové domácnosti, které jsou nejvíce zasaženy energetickou chudobou. Zásadní je také zajistit, aby byl proces využívání prostředků z Fondu transparentní a mohla se na něm rovnocenně podílet veřejnost včetně občanské společnosti a místních komunit.


Dalším bodem jednání bude postupné ukončení přidělování emisních povolenek zdarma průmyslu. Evropské nevládní organizace požadují, aby k tomu došlo co nejdříve. Podle odhadů vycházejících z průměrné ceny 75 eur za tunu členské státy v letech 2026 až 2032 přijdou kvůli bezplatným povolenkám o výnosy v hodnotě až 192 miliard eur. V rámci Sociálního klimatického fondu má jít přitom v tomto období na podporu domácností přibližně 72 miliard eur.


Štěpán Vizi z Centra pro dopravu a energetiku řekl:
“Sociální klimatický fond může být důležitým nástrojem, který podpoří domácnosti v investicích do zateplování a obnovitelných zdrojů energie, a pomůže jim tak dlouhodobě ušetřit na účtech za energie. Je proto zásadní, aby začal fungovat co nejdříve a aby v něm byl k dispozici dostatek financí.”


Ondřej Pašek z Hnutí DUHA řekl:
“V energetické chudobě se v Česku už před energetickou krizí nacházelo 900 tisíc lidí, nejvíce samoživitelek a osaměle žijících důchodkyň. Ty nemohou čekat, až bude spuštěn Sociálně klimatický fond. Vláda by měla co nejdříve připravit program zateplení domovů nejpotřebnějších z aktuálního Národního plánu obnovy a z nového Sociálně klimatického fondu pak financovat jeho dlouhodobý běh.”


Miriam Macurová z Greenpeace ČR řekla:
“Sociální klimatický fond musí být složen ze sta procent výnosů z emisních povolenek ze sektorů dopravy a budov tak, aby v něm byl zabezpečen dostatek financí pro lidi a domácnosti. Je důležité, aby se na energetické transformaci mohl podílet každý, i nízkopříjmové domácnosti, které potřebují cílenou podporu.”


Kontakty pro novináře:

Štěpán Vizi, Centrum pro dopravu a energetiku, stepan.vizi@cde-org.cz, 770 164 203
Ondřej Pašek, Hnutí DUHA, ondrej.pasek@hnutiduha.cz, 608 381 602
Miriam Macurová, Greenpeace ČR, miriam.macurova@greenpeace.org, 771 154 362
Václava Marková, mediální koordinátorka, Centrum pro dopravu a energetiku, vaclava.markova@cde-org.cz, 720 277 049

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]