Keňská aktivistka vyzývá k podpoře klimatické spravedlnosti

published 19.07.2022

Elizabeth Wathuti vyzývá světové politické zástupce a zástupkyně, aby se postavili na stranu klimatické spravedlnosti a pomohli komunitám v první linii klimatické krize.

Je nespravedlivé, že ti, kteří ke klimatické krizi přispěli nejméně, teď trpí jejími nejhoršími dopady. Abychom společně dokázali řešit přírodní a klimatickou krizi, které čelíme, potřebujeme si navzájem důvěřovat a být solidární. - Elizabeth Wathuti v otevřeném dopise politikům a političkám
Proto Elizabeth Wathuti, keňská aktivistka, napsala otevřený dopis, který adresovala předním politickým představitelům. Před nadcházející Konferencí o změně klimatu COP 27, která se odehraje v listopadu 2022 v Egyptě, je žádá, aby opravdu jednali a pomohli zajistit těmto komunitám v první linii nezbytnou pomoc při vyrovnávání se se ztrátami a škodami způsobenými drtivými dopady klimatické změny. 

Podepište její výzvu a připojte se k otevřenému dopisu

Celé znění otevřeného dopisu najdete na stránkách Oxfam International, kde také můžete vyplnit formulář a připojit tak svůj hlas k hlasu Elizabeth.

Odkaz najdete ZDE.

Elizabeth navštívila region Wajir v Keni, kde v extrémní horka ohrožují životy místních lidí a živobytí celé komunity.

Celé znění otevřeného dopisu najdete na stránkách Oxfam International, kde také můžete vyplnit formulář a připojit tak svůj hlas k hlasu Elizabeth.

Odkaz najdete ZDE.

Loss and Damage, neboli ztráty a škody

Základním stavebním kamenem této pomoci je finanční mechanismus Loss and Damage (česky ztrát a škod). Ten má zemím globálního jihu mimo jiné pomoci financovat i zmíněnou adaptaci na ty nejhorší dopady změny klimatu.
 
"Ztráty a škody" je obecný termín používaný při jednáních OSN o klimatu pro ty důsledky změny klimatu, které přesahují možnosti, jimž se lidé dokáží přizpůsobit. Pokrývá i takové případy, kdy nějaké adaptační možnosti existují, ale daná komunita nemá finanční prostředky, které by na adaptaci využila. Jelikož dopady klimatické změny nejvíce poškozují ty nejzranitelnější skupiny obyvatel, které historicky ke klimatické změně přispěli nejméně, jde o otázku klimatické spravedlnosti.

Elizabeth Wathuti je klimatická aktivistka a environmentalistka z Keni.

Did you like this article?
Recommend this article to your friends!

Search term

[ close ]