Energetická komunita v obci Luče ve Slovinsku je soběstačná až 10 měsíců v roce

published 03.05.2022
Spolehlivé dodávky energií, nízké účty za elektřinu, ale zároveň i udržitelnost? Jde to! Ve slovinské obci Luče vznikla energetická komunita, která je soběstačná až 10 měsíců v roce.
 
Luče leží v kopcích na severu země, 30 km od uhelného dolu Velenje, který zásobuje místní elektrárnu produkující cca ⅓ elektřiny v zemi. Slovinská vláda plánuje konec uhlí nejpozději do 2033, a tak v roce 2019 začaly práce na pilotním projektu první energetické komunity v zemi. Projekt Compile má vytvořit v obci takový systém, kde kombinace střešní fotovoltaiky, baterií, včetně jedné větší komunitní baterie, a využití nabíjecích stanic pro elektromobily umožní stabilnější dodávky elektřiny pro místní obyvatele.
 
Domy jsou napojené do jedné sítě, kde vzájemnou komunikaci a balancování výkyvů výroby a spotřeby zajišťuje platforma pro řízení virtuální komunity a systém sběru a analýzy informací z připojených domácností a zařízení. Podle starosty obce pomáhá taková energetická komunita nejen k větší energ. bezpečnosti, ale také ke zlepšení sousedských vztahů a ekonomické situace místních obyvatel. Podle dosavadních měření je Luče energeticky soběstačná až celých 10 měsíců v roce.
 
Mezi největší benefity komunitní energetiky patří zejména vyšší soběstačnost a bezpečnost místní energetické soustavy. V české republice je pro taková řešení veliký nevyužitý potenciál. Rozvoji čisté energie ve vlastnictví lidí či obcí brání chybějící energetický zákon. Pokud vás zajímá téma energetických komunit, minulý týden jsme představili novou studii, která zkoumala potenciál komunitní energetiky v ČR.
 
Shrnutí zde: bit.ly/TZKomEnergie
Studie samotná zde: bit.ly/StudieKE

 

Fotografie ze stavby energetické komunity a instalace solárních panelů na domy v Luči

Did you like this article?
Recommend this article to your friends!

Search term

[ close ]