Zapojení veřejnosti do tvorby strategických dokumentů v oblasti energetiky a klimatu

zveřejněno 09.08.2023

 

Česká republika v současnoti připravuje aktualizace zásadních dokumentů své energeticko klimatické politiky, které mají ukázat cestu, jak na snižování emisí, a nasměrovat Česko ke klimaticky neutrální a udržitelné budoucnosti. Je zásadní, aby se na přípravě těchto plánů podílela také veřejnost. Jak na participaci veřejnosti při tvorbě energeticko klimatických politik přibližuje náš nový policy briefing.

Zapojování veřejnosti do tvorby politiky je zásadní součástí dobrého vládnutí. Participace veřejnosti může sloužit jako zpětná vazba a zdroj cenných informací i inspirace pro tvorbu politiky v oblasti energetiky i životního prostředí. Veřejná konzultace musí být včasná, férová, efektivní, transparentní a informovaná. Veřejnosti by měl být poskytnut dostatek času na zasílání podnětů a musí mít k dispozici všechny relevantní informace a podklady v přehledné, srozumitelné a jednoduše dostupné podobě.

Toto doporučení k zapojení veřejnosti do tvorby strategických dokumentů shrnuje spolu s řadou dalších nový briefing Centra pro dopravu a energetiku. 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]