Projev o stavu Unie. Co by mělo zaznít

zveřejněno 12.09.2023

Již zítra pronese předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen výroční projev o stavu Unie (SOTEU). A to 9 měsíců před eurovolbami. Je proto pravděpodobné, že se bude věnovat hlavně úspěchům, kterých Komise v loňském roce dosáhla. Podívejme se, kam by měla směřovat dál.

Během posledních let učinila Evropská komise (EK) pod vedením předsedkyně von der Leyen výrazné kroky v boji proti klimatické krizi. Greendeal se stal předním politickým tématem a EK představila legislativní balíček FitFor55. Je důležité, aby tato i budoucí EK dál pokračovala v nastoleném trendu.

Až na několik málo výjimek je legislativní balíček FitFor55 hotov. To je jistě velkým úspěchem Komise. Nyní nastává fáze, kdy budou mít členské státy neméně důležitý úkol, a to implementaci jednotlivých legislativ. Dodržování nových pravidel je v zájmu nás všech.

I do budoucnosti je třeba dbát na to, aby dál docházelo ke:

  • snižování emisí,
  • snižování závislosti na fosilních palivech,
  • navyšování energetických úspor a
  • navyšování investic do obnovitelných zdrojů.

Víme, že jsou lidé a regiony, na které odklon od silně znečišťujícího průmyslu dopadá více. Transformace by tak měla být především sociálně ohleduplná. Komise se vydala správným směrem při tvorbě Fondu spravedlivé transformace i přípravě Sociálně klimatického fondu. Tato evropská podpora však musí být dostatečná a efektivně pomáhat tam, kde je potřeba. O financování zelené transformace a klimatické politice, která je sociálně ohleduplná, hovořila nedávno naše odbornice na spravedlivou transformaci Zuzana Vondrová v podcastu Transparency Inernational Stošestka, který si můžete poslechnou pod tímto odkazem.

I přes veškerou snahu Komise o navyšování obnovitelných zdrojů energie a odklon od ruských fosilních paliv, posílají státy stále obrovské sumy do dotací fosilních paliv. Jak je na tom s fosilními dotacemi v Česku si můžete přečíst v novém infolistu Katerina Davidova na našem webu. Stačí kliknout sem.

Jeden z posledních dílků z FitFor55, který není hotový, je metanová legislativa. Dlouhodobě upozorňujeme, že je potřeba mít silnou metanovou legislativu. Před měsícem jsme proto otevřeným dopisem vyzvali předsedkyni EK Ursulu von der Leyen, aby se snižování emisí metanu věnovala i v SOTEU.

Věříme, že reforma energetiky a snižování závislosti na fosilních palivech zůstane v popředí aktivit, které bude tato a budoucí Evropská komise vyvíjet. Jak moc se tyto cíle propíší do letošního SOTEU, si můžete zítra v 9 hodin poslechnout na oficiálních stránkách zde.

 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]