Pozice Centra pro dopravu a energetiku k problematice dekarbonizace teplárenství v České republice

zveřejněno 25.04.2024

Centrum pro dopravu a energetiku vydalo odbornou pozici k problematice dekarbonizace teplárenství v České republice. 

Na systémy dálkového vytápění je v České republice napojeno 1,7 milionu domácností, což jsou přibližně 4 miliony obyvatel, tedy 40 % populace (MPO, 2023). Více než polovinu palivové základny pro dálkové vytápění stále tvoří uhlí (přesněji 55 % dle dat z roku 2022) a ačkoliv jeho úloha postupně klesá, místo obnovitelnými zdroji energie je uhlí nahrazováno fosilním (zemním) plynem. Právě toto považujeme za problematické, a to jak z klimatického, tak z geopolitického hlediska.

S významným využitím fosilního plynu bohužel také nadále počítají plány pro dekarbonizaci teplárenství na základě aktualizace národních strategických dokumentů v oblasti energetiky a klimatu. Do roku 2033 by měla sice skončit výroba tepla z uhlí, to má však nahradit z velké části právě fosilní plyn. Mezi lety 2030 - 2050 pak má docházet k útlumu využívání fosilního plynu, jehož roli v teplárenství převezmou obnovitelné a dekarbonizované plyny, biomasa, odpadní teplo (např. i z jaderných elektráren) a vytápění na bázi obnovitelných zdrojů energie.

Spoléhat se na fosilní plyn jako na přechodný zdroj energie s nejasným termínem ukončení jeho spalování není dlouhodobě udržitelným řešením.

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]