Netransparentní jednání státní exportní pojišťovny. Jak EGAP zaplatila 1,5 miliardy korun

zveřejněno 17.09.2023

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun (60,8 milionu eur). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank, jehož jistinu nebyla firma schopná splácet. Problémy přitom firma měla ještě před tím, než jí pojišťovna EGAP záruku poskytla.

V Centru pro dopravu a energetiku dlouhodobě monitorujeme transparentnost exportních kreditních agentur. Jde o Českou exportní banku a právě pojišťovnu EGAP. Obě instituce spadají pod stát a hospodaří s veřejnými prostředky.

S pojišťovnou EGAP jsme v dlouhodobém kontaktu a snažíme se docílit toho, aby transparentním způsobem zvěřejňovala informace o projektech, které podporuje z veřejných peněz. Naše dotazy ohledně záruky za huť Liberty Ostrava nicméně zůstávají dlouhodobě bez odezvy a EGAP se jakémukoliv zveřejnění informací brání. Právě záruka za ostravskou firmu přitom budí pochybnosti od počátku.

Jana Maussen s Dobroslavou Sehnalovou, které se v Centru pro dopravu tématem expertně zabývají, problematiku netransparentního fungování popsaly v sérii článků, ve které upozornily právě na problematický úvěr Liberty Ostrava.

Články, které byly publikované v médiích, si můžete přečíst na Deníku referendum a v Lidových novinách pod následujícími odkazy:

Proč státní pojišťovna EGAP mlží o dvoumiliardové garanci pro Sanjeeva Guptu?
Kdo vydělává na covidových programech? Po dvou miliardách pro Liberty se slehla zem
Pochybná covidová pomoc. Kdo hlídá státní záruky velkým firmám?
Pochybné projekty z covidových peněz

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]