Avízo: V Karlových Varech proběhne příští týden významná evropská konference o spravedlivé transformaci. Samo Česko však v tématu tápe

zveřejněno 22.06.2023

Do Karlových Varů se na začátku příštího týdne sjedou špičky unijní politiky, představitelé uhelných regionů a další hráči na poli transformace energetiky. Kraj bude hostit významnou mezinárodní akci, která se zaměří na spravedlivou transformaci, odklon od uhlí a dalších fosilních paliv. Česko se stalo čtvrtou hostitelskou zemí Výročního politického dialogu. Jak na spravedlivou transformaci, však samo tápe.

Akce se uskuteční 27. a 28. června. Mezi nejvýznamnější hosty patří eurokomisařky Elisa Ferreira, která má na starosti soudržnost a reformy, a Kadri Simson, do jejíž gesce spadá energetika. Diskutovat se bude o rozvoji uhelných regionů i situaci kolem energetické bezpečnosti (předběžný program zde). Akci pořádá Evropská komise s Karlovarským krajem. Ten společně s Moravskoslezským a Ústeckým krajem čerpá finance ze speciálního Fondu pro spravedlivou transformaci (FST).

Jak opakovaně upozorňuje Centrum pro dopravu a energetiku a další organizace, způsob, jakým se Česko rozhodlo rozdělit finance z FST, je z několika důvodů problematický. Polovina Fondu má připadnout na tzv. strategické projekty. Jejich výběr však probíhá za zavřenými dveřmi a jejich transformační potenciál je dodnes nejasný, neboť chybí veřejně dostupné informace. Způsob rozdělení fondu zásadně nahrává velkým hráčům, ačkoliv měl Fond sloužit hlavně na podporu malých a středních podniků. Celá příprava spravedlivé transformace navíc v Česku probíhá téměř bez zapojení veřejnosti.

Zuzana Vondrová, odbornice na spravedlivou transformaci z Centra pro dopravu a energetiku, komentuje:
“Konec významného odvětví, jako je fosilní průmysl, je pochopitelně velkou výzvou. Dekarbonizace je však z hlediska klimatické krize nevyhnutelná a pevný postoj EU je zcela zásadní. Zástupci Evropské komise mají nyní příležitost vyjádřit se, jak jsou s procesem spokojeni. Rolí Evropské komise je nejen poskytnout na spravedlivou transformaci peníze, ale také bedlivě sledovat, zda proudí tam, kde skutečně regionům pomohou.”


Kontakty pro média:

Zuzana Vondrová, odbornice na spravedlivou transformaci, CDE, zuzana.vondrova@cde-org.cz, 732614583
Václava Marková, mediální koordinátorka, CDE, vaclava.markova@cde-org, 720277049
 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]