Summit k energetice – kývnou ministři na ambice Evropského parlamentu?

zveřejněno 11.06.2018

Analytické centrum Glopolis a Centrum pro dopravu a energetiku

 

V Lucemburku dnes jednají ministři členských zemí EU o nejvíce sporných bodech unijní energetické politiky pro příští dekádu. Na agendě mají tři legislativní návrhy z balíčku opatření s názvem „Čistá energie pro všechny Evropany“: novelu směrnice o obnovitelných zdrojích, novelu směrnice o energetické efektivitě a nařízení o správě energetické unie.

 

Ačkoli Evropská komise i bulharské předsednictví usilují o co nejrychlejší dokončení legislativy, v klíčových bodech se stále nepodařilo nalézt shodu mezi členskými státy a Evropským parlamentem. Jde zejména o výši a míru závaznosti cílů pro podíl čistých zdrojů energie a energetických úspor v roce 2030.

 

Zatímco europoslanci požadují, aby se obnovitelné zdroje podílely na spotřebě energie do konce příštího desetiletí alespoň 35 procenty, členské státy podporují až na několik výjimek (Dánsko, Portugalsko) pouze 27procentní podíl. Také pokud jde o energetickou účinnost, je pozice Evropského parlamentu ambicióznější: požaduje alespoň 35% cíl, ovšem ministři členských států o 5 % méně.

 

Samostatnou otázkou je pak zachování dosavadního režimu závazných cílů (prosazuje Evropský parlament) nebo jeho náhrada indikativními hodnotami (požadují členské státy).

 

Shrnutí současného stavu jednání o nové energetické politice EU, včetně pohledu NNO: http://www.chytraenergie.info/index.php/chytra-energie-novinky/zelena-energie/415-oze-eu-2030

 

Informační list o balíčku „Čistá energie pro všechny Evropany“ a pozici české vlády: https://cde.ecn.cz/files/pohled-nno-na-pozici-vlady-k-cep_final.pdf

 

Živý přenos z debaty ministrů (odkazy dostupné zde): http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/06/07/indicative-programme-transport-telecommunications-and-energy-council-meeting/

 

Komentář:

 

Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku řekla:
"Dnešní jednání Rady nepřineslo žádné jasné výsledky. Česká republika trvá na nízkém cíli pro OZE 27 %, v otázce energetické účinnosti je ochotna podpořit cíl 30 %, ačkoli pouze v nezávazné formě. Nyní je klíčové, aby Evropský parlament při středečním jednání vytrval na své ambicióznější pozici a pomohl tak zformovat tolik potřebnou energeticko-klimatickou politiku pro příští desetiletí."
 
Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis řekla:
"S podpisem Česka pod Pařížskou dohodu se deklarace našich politiků o nutnosti zlepšovat domácí klimatickou politiku změnila v urgentní úkoly. Mezi ně patří i rozhýbání stagnujících projektů obnovitelných zdrojů. K tomu patří i funkční evropský rámec pro příští desetiletí. Je škoda, že ani po dnešním jednání ministrů v tom stále není jasno."

Kontakt: Kateřina Davidová, mediální koordinátorka, Centrum pro dopravu a energetiku, katerina.davidova@bankwatch.org, +420 734 670 514

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]