“Raději bych žil v progresivní zemi”. Český projekt komunitní energetiky získal ohlas v mezinárodním klání EU Cash Awards

zveřejněno 29.04.2021

29. 4. 2021, Praha/Brusel - Každý má odpovědnost, každý má mít podíl. Takový je název projektu Místní akční skupiny (MAS) Opavsko, který si klade za cíl zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v české energetice. Dobrý záměr dnes získal ocenění v rámci mezinárodní ekologické kampaně EU Cash Awards.

Na každého občana a občanku České republiky by měl podle oceněného projektu do roku 2030 připadat jeden kW obnovitelných zdrojů energie. Záměr, který do EU Cash Awards nominovalo Centrum pro dopravu a energetiku, se ve veřejném online hlasování umístil na třetím místě. Jednalo se o kategorii dobrých záměrů čerpání evropských peněz, které podporují energetické komunity a přispívají ochraně klimatu.

Finanční podporu by měl projekt získat z evropského Modernizačního fondu. Členům MAS Opavsko se podařilo zapojit i další skupiny a v rámci předregistrační výzvy fondu podat žádost za 40 miliard korun (1,6 miliardy EUR). To vše během jednoho měsíce. Konkrétně na Opavsku by tak měly přibýt solární panely na střechách veřejných budov i firem, několik větrných i malých vodních elektráren.

MAS Opavsko je předsednickou organizací Národní sítě Místních akčních skupin, které pokrývají 60 % české populace v obcích do 25 tisíc obyvatel. Svoji pozornost zaměřují hlavně na rozvoj venkova a menších obcí. Jejich cílem je ukázat, že i malé projekty mají svou moc. Kromě navyšování podílu obnovitelných zdrojů se v rámci oceněného projektu zaměřují také na vznik společenství komunitních energetik. Záměr spojit se má již 52 obcí na Opavsku.

Jiří Krist, předseda MAS Opavsko, říká:
„Česká republika nepatří vinou některých dřívějších politiků mezi špičku, co se týká přechodu na obnovitelné zdroje a ochrany životního prostředí obecně. Naším projektem bychom tuto situaci rádi změnili. Raději bych žil v zemi, která je vnímaná jako progresivní, ne v zemi, která je věčně včerejší. Cílem našeho projektu je, aby každý cítil svůj díl odpovědnosti za ochranu planety. Snažíme se lidi zapojit. Chceme, aby si každý řekl, zda má zameteno před vlastním prahem. Aby lidé řešili, zda mají fotovoltaiku na střeše, zda volí odpovědné zástupce, či nakupují zelenou energii. Chceme lidi povzbuzovat, aby se chovali šetrně. Když můžeme udělat něco dobrého, tak proč to nedělat? Umístění v EU Cash Awards mě velmi potěšilo. Svědčí to o tom, že se ve střední a východní Evropě něco děje. Startovali jsme se zadních pozic, ale myslím, že bychom ztrátu oproti zbytku Evropy mohli dohnat.“

Jana Maussen z Centra pro dopravu a energetiku říká:
“Máme radost, že jsme mohli podpořit skvělý projekt, který vznikl mobilizací lidí odspodu. Místní akční skupiny dokázaly během jednoho měsíce přijít s nápadem a připravit předregistraci projektu za 40 miliard korun, který má za cíl zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie. Je to inspirativní počin, který je v Česku velmi potřeba.”

Kampaň EU Cash Awards, která dnes vyvrcholila slavnostním ceremoniálem, upozornila na dobré i špatné záměry při plánování výdajů z evropských fondů. Evropská unie připravila v rámci nového rozpočtu rekordní balík peněz, který mohou členské státy využít ke svému rozvoji. V současné době státy připravují národní plány, ve kterých Evropské komisi představí, jak chtějí s penězi naložit.

Cílem kampaně, kterou pořádá mezinárodní ekologická organizace Climate Action Network (CAN) Europe, je povzbudit členské státy, regiony a Evropskou komisi, aby z výdajových plánů vyloučily opatření, která jsou škodlivá pro klima a životní prostředí. Plány by naopak měly přispívat k řešení klimatické krize a zajistit lepší budoucnost pro všechny.

Kontakty pro média:

Václava Marková, mediální koordinátorka CDE, 605 276 909, vaclava.markova@cde-org.cz
Jana Maussen, projektová manažerka CDE, jana.maussen@cde-org.cz
Jiří Krist, předseda MAS Opavsko, krist@masopavsko.cz

 

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!

Hledaný výraz

[ zavřít ]